Groene inspiratie van pinterest

Al een lange tijd zijn we voor het project veel inspiratie aan het verzamelen op pinterest. Deze site is eigenlijk een soort digitaal prikbord waar je op andermans prikborden kan rondneuzen op zoek naar inspiratie. Hieronder heb ik een kleine selectie gemaakt met van elk onderwerp waar we over 'gepind' hebben één voorbeeld. Smaakt het naar meer? Neem dan een kijkje op onze pinterest account: pinterest.com/groenebak.


Een verticale tuin, uit de categorie 'Garden'.

Een leuk idee voor oude jampotjes, uit de categorie 'Decoration'.

Oorbellen gemaakt van oude puzzelstukjes, uit de categorie 'Jewelry'.

Schaaltjes gemaakt van plastic tasjes, uit de categorie 'Crafting'.

Een leuk idee om een oud shirt te pimpen, uit de categorie 'Clothing'.

Inspiratie voor het duurzaam aankleden van de bar in De Bakkerij, uit de categorie 'Furniture & Bar'.

Maak je eigen zomerse scrub, uit de categorie 'Cosmetics'.

Een zithoek gemaakt van pallets, uit de categorie 'Outdoors'.

Een duurzame rijdende winkel, uit de categorie 'Other'.

Een nieuw leven voor afgedankt voedsel



Een derde van de voedselproductie wordt verspild! Een groot deel van het afval dat geproduceerd wordt komt van gewone huishoudens. Dit omvat niet alleen de verpakkingen van alle producten die we kopen, maar ook veel etenswaren die bedorven of over de datum zijn. Dit zorgt niet alleen voor veel afval wat verwerkt moet worden, maar is ook erg zonde omdat er veel goed voedsel verspild wordt.

Zonde om weg te gooien

Voor het maken van voedsel is veel nodig: fabrieken, landgoed, machines, etc. Met het verspillen van voedsel wordt dus ook veel materiaal, grond en tijd verspild: zonde! Er zijn veel redenen waarom voedsel wordt weggegooid. Het gebeurt vaak dat je, door bijvoorbeeld een reclamestunt, veel meer koopt dan dat je opeet. Zonde van het eten maar ook zonde van je geld. Ook gooien veel mensen, maar ook supermarkten, producten weg die over datum zijn maar nog prima te eten zijn. Uiterste houdbaarheidsdata worden steeds korter gemaakt door de producten omdat ze op deze manier meer verkopen en omdat ze bang zijn voor aansprakelijkheid als een product toch wat eerder bederft dan gedacht. 

De laatste tijd springen er steeds meer initiatieven uit de grond die iets doen tegen deze verspilling. Een aantal van deze initiatieven is direct op de consument gericht. Zo heeft Milieu Centraal de weggooitest ontwikkeld om mensen te laten inzien wat ze nu eigenlijk allemaal weggooien en hoe ze dit kunnen aanpakken. Veel mensen hebben de laatste tijd ook een eigen moestuintje. Hartstikke leuk! Maar wat nou te doen als je tuintje zo succesvol is dat je een overschot aan groente hebt? Zonde om weg te gooien. Het initiatief ‘Groenten Ruilen’ heeft een site ontwikkeld waarbij je je jouw overgebleven groenten kan ruilen met andere mensen die een moestuin hebben in jouw omgeving.

Het redden van weggegooid voedsel

Andere initiatieven richten zich op het redden producten die anders zouden zijn weggegooid. Damn Food Waste organiseert 29 juni een grote gratis warme lunch voor 5000 mensen op het Museumplein in Amsterdam, waarbij ze het voedsel gebruiken wat anders in de vuilnisbak zou zijn beland. Een andere initiatief, Kromkommer, richt zich op het weggooien van afgekeurde groenten zoals komkommers die te krom zijn en daarom niet ‘mooi’ staan in het schap. Zij zorgen ervoor, samen met telers en andere ketens, om deze groenten alsnog in de winkel te krijgen of in de keukens van restaurants. Er zijn ook initiatieven die het afval aanpakken wat niet meer eetbaar is maar nog wel gebruikt kan worden. Een goed voorbeeld hiervan is het merk GRO wat onder andere koffiedik uit de horeca verzamelt en hieruit eetbare paddenstoelen laat groeien.

Sommige mensen pakken de verspilling wat radicaler aan. Sinds kort zijn er steeds meer mensen die Dumpster Diven, oftewel eten halen uit de afvalbakken van supermarkten. Veel jongeren die wat krap bij kas zitten maar ook oudere mensen die gewoon tegen verspilling zijn redden eten uit de supermarktcontainers. Soms is het niet te geloven wat supermarkten weg doen. Er worden containers vol met pakken frisdrank gevonden maar ook prima fruit wat een half uur eerder nog in de supermarkt lag! 

Begin bij jezelf

Als je zelf minder afval wilt gaan produceren hoef je natuurlijk niet gelijk de container in te duiken. Er zijn veel simpelere dingen die je kan doen om je verspilling tegen te gaan. Zelf winkel ik altijd met een boodschappenlijstje, zodat ik geen spullen koop die ik niet nodig heb. Soms laat ik mij verleiden door aanbiedingen, maar ik probeer dan diezelfde week nog iets te koken met de producten die ik nog heb. Ook weeg ik altijd mijn eten goed af zodat we precies genoeg hebben voor ons avondeten  en bijna nooit wat hoeven weg te gooien. Op deze manier heb ik minder afval en het is ook nog eens goed voor mijn portemonnee! 

Handige links

De weggooitest van Milieu Centraal: www.weggooitest.nl
Damn Food Waste: http://damnfoodwaste.com
Op de site van de Allerhande kan je recepten zoeken op product. Zo kan je makkelijk een recept zoeken bij de producten die je nog in de kast hebt liggen:  http://www.ah.nl/allerhande/recepten/

Op zoek naar Zaadjes!


door Jorinde Reijnierse

Zoals jullie in mijn vorige post konden lezen miste mijn Makkelijke Moestuin bak alleen nog de zaadjes. Dit is natuurlijk erg belangrijk want geen moestuin zonder zaadjes! We konden in het begin maar een paar vakken beplanten want we hadden nog niet genoeg zaadjes. Veel zaadjes die je in de winkel kan kopen zijn namelijk niet geschikt voor een Makkelijke Moestuin. Zo heb je klimcourgettes nodig i.p.v. gewone want de gewone overwoekeren je hele bak. Verder wilden we ook een aantal groenten verbouwen waarvan de zaadjes niet bij het doorsnee tuincentrum te krijgen waren (zoals rucola, sperziebonen, bloemkool en pluksla). Op zoek naar nieuwe zaadjes dus! 

Bestellen, sparen en kweken

Mijn moeder kwam vlak na het bouwen van onze bak aanzetten met een aantal zaadjes (spinazie, parijse worteltjes en bietjes). Bij de Dekamarkt bleken ze namelijk een spaaractie te hebben waarmee je zaadjes bij je boodschappen krijgt. Komt dat even mooi uit! De rest van de zaadjes die we hierna nog misten hebben we besteld via www.moestuin-zaden.nl, hier hebben ze namelijk veel zaadjes die speciaal bestemd zijn voor de MM. 

Je kan ook groenten kweken uit de groenten zelf zonder zaadjes te kopen. Ik las dat je een cherrytomatenplantje zelf kan kweken door de zaadjes uit het tomaatje te halen en te planten in een bakje met MM mix. Ik kocht een heel lekker honing-cherrytomaatje bij de groenteboer die ik hiervoor gebruikte en  hopelijk hebben wij dus over een aantal weken ook deze lekkere tomaatjes in de tuin. Ik wil in de toekomst ook nog proberen zelf mijn uien te kweken en zaden te halen uit de planten die uitgebloeid zijn.

En nu wachten maar..

De zaadjes zitten allemaal in de grond, het heeft flink geregend de afgelopen tijd dus de grond is goed nat. Nu is het een kwestie van wachten voor de eerste plantjes boven (of onder in het geval van wortels en uien) de grond verschijnen! Ik ben benieuwd want de radijsjes blijk je al na 4 weken te kunnen oogsten . De cherrytomaatjes staan nog veilig binnen in een bakje op de vensterbank want die houden niet zo van al dat wisselvallige weer dus die mogen nog even binnen tot het echt mooi weer blijft.

Ook een Makkelijke Moestuin?

Vind je het ook leuk om je eigen groenten te verbouwen maar heb je nooit de stap gezet naar een moestuin omdat dat te veel werk, tijd en geld kost? Dan is een Makkelijke Moestuin misschien ook wel iets voor jou. Op de site www.makkelijkemoestuin.nl kan je alvast lezen wat een Makkelijke Moestuin is en waarom het anders is dan een normale moestuin. Als je daarna zelf ook wel zo’n Makkelijke Moestuin wil kan je, net zoals ik, het boek aanschaffen want daarin staat in details beschreven hoe je zo’n bak bouwt, hoe je het verzorgt, welke zaden je het beste kan planten en veel meer. 



Groene tuin

Een gruwelijke granolmuur in je nieuwe huis? Daar kun je overheen stuken. Een kille plavuizenvloer? Egaliseren en een nieuwe vloer eroverheen. Een schreeuwlelijke groene wandkast? Verven maar. Een flinke bamboestruik in je tuin? Sterkte...

600991_10151617392621210_436779102_n[1]Sinds we eind maart verhuisd zijn, heb ik al heel wat uurtjes in de tuin gespendeerd. Niet om te ontspannen, maar vooral om te werken. De vorige eigenaars hebben namelijk ooit het lumineuze idee gehad om een bamboestruik in de tuin te zetten. Niet in een pot; gewoon in de vrije aarde. Naast de schutting. Zonder enige laag doek, kunststof of beton eromheen. Bamboe is stug, hardnekkig, en verspreidt zichzelf snel en rigoureus. Om je een idee te geven: de bamboe in onze tuin was al deels naar de buren geschoten en had zichzelf door de schutting heen gewurmd, waarbij één van de palen van de schutting tot splijtens toe opzij is geduwd.

Ik houd niet bijzonder veel van bamboe en vond dat de plant eruit moest. Maar hoe? Een rondje Google liet me schrikken: op enkele fora werd aangeraden de plant te injecteren of te benevelen met RoundUp: landbouwgif dat wordt geproduceerd door het bedrijf Monsanto dat de afgelopen tijd meer en meer in opspraak raakt, onder andere vanwege de gepatenteerde genetisch gemodificeerde 'RoundUp Ready' zaden. Als je tijd hebt, kijk en huiver: De wereld volgens Monsanto.

Als ik je één tip mag geven: gebruik die troep niet. Hoe stug het onkruid ook is, hoe hardnekkig de wortels zich ook door de grond verspreiden, hoe vervelend de klus ook is... Doe het niet. Uiteindelijk heb ik snel mijn laptop dichtgeklapt en heb ik tuinschaar en spade gepakt. Aan het eind van de dag stonden de blaren op mijn handen, liep ik krom van de spierpijn en had ik nog niet de helft van de struik verwijderd. Drie weken later kon ik me er pas weer toe zetten om verder te gaan met dit beulwerk, maar toen kwam mijn vriend met een sterk staaltje 'biotechnologie' aanzetten: een bijl. Dat had ik eerder moeten weten, want een paar uur later was 99% van de kluit de grond uit.

Dat is nog niet alles... Ik ben gisteren bijvoorbeeld weer twee uur lang bezig geweest om onkruid uit de tuin te trekken. Ook geen leuk werk, maar ik kijk met trots naar het resultaat en loop nog maar weer eens met een gieter langs de tomaten-, paprika en peperplantjes, de aardbeienplant, de kruiden, de rucola en de bosuitjes. Ik zit lekkerder in onze tuin, omdat ik het resultaat zie van hard werk, en zonder zorgen nog een mojito maak met munt uit eigen tuin. Volledig gifvrij, want de gemakkelijkste weg is lang niet altijd de beste. Gelukkig zijn er verschillende verantwoorde manieren om van onkruid en ongedierte af te komen. Mijn moeder giet altijd kokend water over onkruid tussen de tegels. Een beetje azijn op het onkruid sproeien kan ook. Afrikaantjes in je moestuin helpen om ongedierte weg te houden. En met een bijl gaat zwaar werk een stuk sneller. Misschien kunnen we tips met elkaar delen, voor een groene tuin in de breedste zin van het woord.

Dit artikel is ook gepubliceerd op Tessa's eigen website.

Producten van gerecycled materiaal



Regelmatig kijk ik rond op de site Etsy op zoek naar leuke kleine bedrijfjes die handgemaakte producten verkopen. Etsy is namelijk de ideale plek daarvoor. Op deze site kan iedereen gemakkelijk een webshop openen dus er is vanalles te vinden van veel verschillende winkeltjes over de hele wereld verspreid. Ook in Nederland zijn er veel kleine bedrijfjes die een Etsy shop hebben. Tijdens het rondstruinen tussen deze Nederlandse producten kwam ik ook veel winkeltjes tegen die spullen verkochten die gemaakt waren van gerecycled materiaal: 

The Upcycle Family
Upcycling is het transformeren van afvalmateriaal in leuke nieuwe producten. Dat is ook wat The Upcycle Family doet, alleen gebruiken zij het woord Upcycling ook nog op een andere manier; ze upcyclen  materiaal van oude fietsen. Zo maken ze riemen van fietsbanden en bureaulampjes van fietslampen.

 
Nocturneii
Dit winkeltje uit Zeeland tovert oude versleten spullen om in een verrassende nieuwe producten. Zo is er lamp gemaakt van een metalen koffiefilter, een broche van oude kinderboeken en een speldenkussen van een oude cakevorm.




BoekBindBoetiek
Zoals de naam als zegt zijn handgebonden boeken de specialiteit van deze winkel. Deze boeken maken ze van allerlei soorten gerecycled materiaal. Zo heb je notitieboeken gemaakt van jute zakken, oude videobanden en gebruikte strippenkaarten.




 dressme
Dressme uit Den Haag verkoopt vrolijke gekleurde kinderkleding die gemaakt is van zowel gerecycle als nieuwe materialen. Vooral de vrolijke jurkjes gemaakt van allemaal verschillende soorten gerecycled stof is een van mijn favorieten.






Dutch Recycling
Deze winkel maakt hun producten niet zomaar van gerecycled materiaal maar alleen materiaal met een Nederland tintje er aan. Zo zijn er muurdecoraties te koop gemaakt van oude postzakken, kussenhoezen van gerecyclede geblokte tafelkleden en collages van oude Nederlandse postzegels.

 
Ginko Studio
Ginko Studio verkoopt vooral veel verschillende soorten lampenkappen. Een aantal kan je gewoon om je bestaande lamp heen wikkelen. De lampen zijn gemaakt van veel soorten gerecycled materiaal. Vooral de lamp die gemaakt is van oude Nederlandse theaterposters vind ik erg origineel. Buiten lampenkappen kan je ook kleine tuintjes kopen die je aan je muur kan hangen.

BomDesign 
Deze studio is gericht op het maken van duurzame handgemaakte producten voor in je huis. Ze hebben nog maar een kleine collectie maar die is wel het bekijken waard! Zo hebben ze een lamp gemaakt van oude atlassen en vogelhuisjes gemaakt van oude billboards. Elk vogelhuisje is anders doordat een ander stuk van het billboard gebruikt is.

Is de Streekbox een “streek box”?

Zaterdag met de lunch zou de Streekbox langs komen. In de bevestiging die ik kreeg stond 11.56 uur, een hilarisch precieze tijdsaanduiding. Tot mijn verbazing was de streekbox erg precies, en zelfs een klein beetje op tijd!
De streekbox  is een doos met streekproducten van het seizoen, die thuisbezorgd wordt. Minimaal 15 stuks (brood, groenten, fruit, zuivel en speciale dingen zoals vruchtensap) en ze zijn te krijgen in een vlees-variant en een vegetarische variant. Meer te vinden hier.
Met de streekbox zat ook een paklijst waar ook nog eens op te zien was waar alle producten vandaan kwamen. Qua seizoen met aardbeien en rabarber was het overduidelijk lente, maar wat duidelijk werd was dat de streekbox zelf ook nogal wat kilometertjes had gereden. De producten komen voornamelijk uit het Groene Hart en de streekbox komt uit Zoetermeer. (70 km van Castricum)
De Streekbox is een initiatief van Marinus Kooij, Patrick Dost, Bastiaan Meijer en Mathijs Visser die kansen hebben gezien op het gebied van Lokaal voedsel. Wie kent de boer nog? Waar is de oorsprong van je eten? Daar zagen ze een gat in de “markt” en gingen ze vanaf maart 2012 van start.  
Qua transparantie is de streekbox een lichtend voorbeeld, het werkt verfrissend door bij ieder product duidelijk te laten zien welk bedrijf het heeft gemaakt. Het maakt de boeren zichtbaar. Streekbox zelf wil naar een landelijke dekking en probeert nu een nieuwe basis te vinden om het zuiden en oosten van het land dezelfde “deal” te geven als groot-Randstad.  

Conclusie

Voor diegene die graag echter alleen maar lokale producten koopt (zoals brood bij de lokale bakker, of groeten bij de boer aan de rand van het dorp) is de Streekbox niet echt geschikt. Wellicht als aanvulling als diegenen toch al erg bewust bezig zijn. Voor die mensen zou het fijn zijn als de Streekbox nog lokaler kan gaan. Is de Streekbox echt een doos uit de buurt? Nee. Geeft het boeren een gezicht? Ten dele, aangezien voor Castricum (en deze regio) het Groene Hart nog steeds erg  ver is.  
Maar voor iedereen die geregeld naar de supermarkt gaat en nooit echt ziet waar het allemaal vandaan komt is de Streekbox een uitkomst. Het gemak dient die mens en warempel, met één doos heb je zomaar een tweetal dagen voorraad. Heerlijk.  
Meer van dit soort initiatieven:
De krat (de eerste vanaf 2010 en in een houten kratje!) http://www.dekrat.nl/ 
HelloFresh (levert op maandagavond in castricum en werkt meer vanuit recepten) http://www.hellofresh.nl/
De Groene Bak speelt met het idee om een Castricums/Limmens/Akersloot streekbox te creëren. Wat zou daar bijvoorbeeld in moeten?

Een nieuwe poging met het boek over de Makkelijke Moestuin.


door Jorinde Reijnierse

Mijn vorige moestuin was mislukt zoals jullie in mijn vorige blogpost konden lezen. Ik kwam toen de website van de Makkelijke Moestuin tegen en dat leek mij wel wat! De site was leuk geschreven  en zo’n Makkelijke Moestuin leek ook helemaal niet zo moeilijk om te maken dus ik besloot dus het boek te kopen. Een paar dagen later plofte het boek neer op de deurmat (eigenlijk stiekem niet op mn mat, want mn brievenbus zit niet in de deur). 

Het boek is inderdaad erg leuk geschreven. Er staat in duidelijke stappen uitgelegd hoe je een MM (Makkelijke Moestuin) moet aanleggen en wat voor groenten er wel en niet in een MM kunnen groeien. De tekst is losjes geschreven en ook veel ervaringen van Jelle (de schrijver) zijn op een leuke manier beschreven. Ik moest vooral lachen om het stukje over slakken en het bierpotje:

“In elk artikel over slakkenbestrijding vind je het bakje met bier wat je moet ingraven. De beesten zouden erin vallen en verdrinken. Dat geldt dan blijkbaar niet voor de slijmerige beesten in mijn tuin! Ze komen er op af, dat wel. Vallen ook nog in het bakje, drinken van het bier en klimmen er vervolgens heel wat vrolijker uit. Om dan alsnog mijn sla te verorberen! Het bier drink ik dus voortaan zelf wel op!” 

Een mooie dag, een goed begin.

Toen was het Hemelvaartsdag:  Het zonnetje scheen, Thomas (mijn vriend) en ik waren vrij, dus we besloten dat dit wel een goede dag zou zijn om te beginnen met de Makkelijke Moestuin!  Vol goede moed stapten we in de auto op weg naar de Gamma in Beverwijk. Bij de Gamma zouden ze kant en klare MM bakken in de aanbieding hebben! Dat zou helemaal mooi zijn. Jammer genoeg waren meer mensen op het idee gekomen om een MM te maken want alle bakken waren op. Niet getreurd want ik heb een handige vriend dus we besloten de MM zelf te gaan maken. 

Het MM boek zei dat sloophout (steigerhout e.d.) of tuinhout het beste zou zijn. Je moet alleen niet de geïmpregneerde versie (dat groenige hout) nemen want die chemicaliën gaan in je groenten zitten en dat wil je natuurlijk niet. We kozen dus voor een duurzamere versie: Larikshout. Voor het raster kochten we een paar latjes en voor het klimrek verwarmingsbuis en tuingaas. Verder kochten we nog een worteldoek voor eronder want naast de plek van de moestuin staat een soort struiken  die blijkt nogal de neiging te hebben om met zijn wortels via de onderkant je bak over te nemen.

De invasie der slakken

Eenmaal thuis aangekomen gingen we gelijk aan de slag. Uiteindelijk bleek dat we meer hout hadden dan we dachten dus we konden nog zes extra vakken er bij maken. Thomas is gelukkig heel handig en heeft kisten vol gereedschap en schroefjes liggen dus de bak zat snel al in elkaar. Ondertussen maakte ik het stukje tuin vrij van onkruid en van een kolonie slakken. Die waren daar zeker alvast gaan verzamelen toen ze het woord ‘Moestuin’ hoorden. Jammer jongens maar geen slakkenfeestjes in mijn moestuin!  Daarna legden we nog een worteldoek onder de bak met een aantal stoeptegels er op om het binnendringen van Buurman Struik te voorkomen.

Bij het toevoegen van de MM mix kwamen er achter dat we te weinig hadden. We hadden dan wel de bak vergroot maar niet meer vulling hiervoor gekocht.. Gelukkig is Heemskerk niet heel ver weg dus we haalden snel nog een aantal zakken en een klein uurtje later was de bak gevuld! Nog eventjes aan de slag met het maken van het klimrek (voor de tomaten, courgettes en boontjes) en de Makkelijke Moestuin was klaar! We spanden nog een stuk tuingaas over de bak heen tegen de katten van de buren en dat was maar goed ook want een dag later stond de 10 cm die niet afgedekt was al vol met kattenpoten! 


Klaar is kees! Op naar de volgende stap: De zoektocht naar leuke zaadjes.