Op de basisschool besloot ik plotseling dat vlees eten
onnodig was, en bovenal erg zielig voor de dieren. Ik had op tv een
documentaire gezien over de bio-industrie en deed mijn moeder stellig de
mededeling dat ik voortaan een groenteburger wilde eten in plaats van een
stukje vlees. En hoewel ik van kleins af aan dol was op een plakje leverworst
en een lekker stukje kibbeling, liet ik
deze voortaan, lichtelijk watertandend, toch maar staan.
De jaren die daarop volgden werden er niet gemakkelijker op.
Veel artsen zijn van mening dat een kind in de groei nu eenmaal vlees nodig
heeft, vegetariërs lopen gemakkelijker tekorten op van vitamines en krijgen
door hun groentedieet mogelijk te weinig ijzer binnen volgens
het voedingscentrum. En dat ik altijd zo wit zag, kwam vast vanwege het
vleesgebrek. Ook thuis in de keuken liep ik tegen moeilijkheden aan: het
vierpits gasfornuis was niet berekend op mijn vijfde pannetje met vega-burgers
en sojabonen.
Met de kerst is het in mijn familie traditie om vleesfondue
te eten. Ik weet nog goed dat ik als kind, na maanden streng voor mezelf
geweest te zijn, toch voor het gemak en de gezelligheid met mijn familie heb meegegeten
en ook wat stukjes vlees heb opgeschept, maar wat voelde ik mij daar schuldig
over! De gedachte aan dieren in de bio-industrie maakte dat ik doorging met
vegetarisch eten.
Toen ik wat ouder was en naar de middelbare school ging,
leerde ik dat een vegetarisch voedingspatroon een kleinere uitstoot van
broeikasgassen met zich meebrengt, in vergelijking met een vleesetend
voedingspatroon. De noodzaak van een gezond milieu werd belangrijker, en het aantal
redenen om vegetariër te zijn groeide met mij mee.
Tegenwoordig ben ik nog steeds vegetariër, sta ik heel graag
in de keuken en heb ondertussen geleerd hoe ik gezonde, gevarieerde en bovenal
heerlijke dierloze maaltijden kan bereiden. Bij voorkeur biologisch. Van
ijzertekorten of bloedarmoede is bij mij geen sprake geweest, en met de kerst
staat er naast de fonduepan, een smakelijke groentegourmet, waar iedereen van
opscheppen kan.
Heb je een plek waar je je recepten vandaan haal? Wat zijn de do's and don'ts?
BeantwoordenVerwijderen